Barva Roku 2023: Jak ji Použít v Dekoru

Živý, podmanivý a odvážný. Tři přídavná jména, která dokonale vystihují trendy, kterými jsme se letos rozhodli řídit při výběru nejtrendovější barevné palety. Barva roku Pantone je také fascinující a brilantní: zářivá purpurová. Společnost Pantone každoročně řadí nejmódnější barvu aktuálního roku. Barva vybraná pro tento rok 2023 byla popsána jako "nekonvenční odstín v nekonvenční době “. Živá purpurová je výrazná a doplňková barva zelené. Získává se z dokonalé kombinacedvě stejné části červené a modré.



Historie barvy purpurové

Zrození této neuvěřitelné barvy, symbolu nekonformity, se datuje do roku 1859. Říká se, že François-Emmanuel Verguin, chemik z Lyonu, který se chystal vytvořit nová umělá barviva pro textilní průmysl, se jednoho večera rozhodl použít připojení z okna před spaním.
Druhý den ráno si uvědomil, že zbytky, které zůstaly v misce, daly život nové barvě: purpurové.

Název je však inspirován dobovou módou. Bitvy bojované v té době, bitvy o Magentu a Solferino, získaly takovou slávu, že v jakémkoli sektoru
chtěl toto jméno použít k upoutání pozornosti veřejnosti.


Čím je purpurová tak výjimečná?

Purpurová má velmi zvláštní vlastnost, ve skutečnosti je to jen iluze vytvořená našimi očima. Ale co to znamená? Že purpurová neexistuje? Ve skutečnosti tato barva, která je na barevné škále mezi červenou a modrou, ve viditelném světelném spektru neexistuje, a proto neexistuje žádná vlnová délka světla, která patří a odpovídá purpurové. Receptory v našich očích dokážou rozlišit pouze červenou, modrou a zelenou. Schopnost vidět purpurový odstín závisí na jevu, podle kterého si můžeme dovolit kombinovat tři základní barvyvytvářet sekundární barvy, které náš mozek vnímá, i když ve skutečnosti neexistují.

 


 

Nápady na vybavení s barvou Magenta

Purpurová a je barva, která je nesmírně plná vitality a energie, a proto se může zdát obtížně kombinovatelná. Zde vám ukážeme několik triků, jak z něj udělat hlavního hrdinu pokojů vašeho domu.
Vyznačuje se intenzivními a zářivými nuancemi a doporučuje se pro použití na  jediném kusu nábytku, jako je měkké sametové křeslo nebo klasický otoman s elegantními zlatými knoflíky. Perfektní nábytek, který obohatí váš obývací pokoj nebo roh vaší ložnice.
Pokud z něj naopak chcete udělat hlavního hrdinu nábytku, naše rada zníkombinováním s neutrálnějšími barvami , které oslabují jeho intenzitu, jako je bílá nebo šedáKombinacebuderafinovaná a elegantníPosledním tipem pro ty, kteří chtějí zvýraznit tón a různé nuance, je kombinace se zelenou, její doplňkovou barvou nebo s modrou. Kombinace těchto barev je ideální pro to, aby prostředí získalo silný a rozhodný charakter.



 
Produkty, které mohou být zajímavé
Email Newsletter
Newsletter